kulinarne potyczki wg Chise
RSS
czwartek, 01 stycznia 2009
Pierniki

Już po Świętach, ale wkleję pierniczki, które królowały w tym czasie:)

Przepis pochodzi z blogu mojewypieki.pl

Smacznego:)

 

22:13, niop-niop
Link Dodaj komentarz »
środa, 05 listopada 2008
Pasta

Ostatnio ciągle mam ochotę na pastę. Mogłabym ją zjadać codziennie:)

paczka makaronu - najlepiej rurki

4-5 ząbków czosnku

pomidory bez skórek(1 puszka albo 2 świeże)

bazylia

mozzarella - ok.30g

sól

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Na patelnię wrzucić pomidory i czosnek, starty na tarce(jest wtedy mocniejszy posmak i można mniej ząbków dodać) lub wycisnięty. Całośc podsmażyć. Dodać pokrojonej mozzarelli, która zaciągnie pomidory. Następnie przyprawić do smaku posiekaną bazylią oraz solą(osbiście wolę bez). Można rownież dodać suszonych pomidorów.

Pastą polać rurki i udekorować listkiem bazylii(u mnie go niestety nie widać).

Smacznego:)

20:11, niop-niop
Link Komentarze (3) »
środa, 01 października 2008
Bułeczki czosnkowo-ziołowe
Przepis na bułeczki znalazłam na blogu Iwony - iss111. Postanowiłam trochę zmodyfikować przepis - dodałam zioła i trochę startego żółtego sera i są pyszne:)



12 ząbków czosnku, ja dałam 15, gdyż uwielbiam czosnek:)

350 ml mleka

450 g mąki (prawie 3 szklanki)

łyżeczka soli
 
łyżka majeranku
 
łyżeczka miodu
 
2 łyżki oleju
 
1 opakowanie suchych drożdży (7g)
 
roztrzepane jajko
 
szczypta czarnego pieprzu
 
kilka łyżek różnych ziół


Czosnek przecisnąć przez prasę i zagotować z mlekiem. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Ostudzić do temeratury pokojowej.    

Wymieszać wszystkie suche składniki. Do mleka dodać jajko, miód, olej i wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośnięcia przez ok. 30 minut. U mnie wyszło 11 bułek. Bułeczki posmarować mlekiem.

Piec ok. 20 - 25 minut w 200 stopniach.

Smacznego:)

 

*proszę wybaczyć jakość zdjęć, ale bułki były porywane domownikom i nie miałam dużo czasu, bo byli bardzo głodni:)

21:34, niop-niop
Link Komentarze (5) »
niedziela, 28 września 2008
Udka w sosie pomidorowym

Udka z kurczaka (10sztuk)

Panierka:

mąka

papryka ostra(przyprawa)

Sos:

1koncentrat pomidorowy

2 małe keczupy

1-2pomidory(obrane ze skóry)

4 cebule

1 por

Udka przyprawić wg uznania(sól, pieprz, czosnek, bazylia itp.), następnie obtoczyć w mące zmieszanej z papryką i usmażyć w oleju. Mięso włożyć do wysokiego garnka i na wierzch położyć wartwę pokrojonej cebuli i pory. W małym, oddzielnym garnku przygotować sos - pomidory pokroić na małe kawałki, keczup i koncentrat rozcieńczyć wodą.  Sos wymieszać i zagotować, a następnie zalać nim udka i gotować ok.15 min., po czym odstawić je w bezpieczne miejsce(przed podjadaczami) do ostygnięcia. Podawać można je na zimno lub na ciepło(np. z ryżem), po uprzednim podgrzaniu.

Smacznego:)

21:00, niop-niop
Link Komentarze (5) »
środa, 10 września 2008
Fasolka w sosie pomidorowym

0,5kg fasoli

2 kostki rosołowe

1 pomidor obrany ze skórki

sól

pieprz

oregano

3-5ząbków czosnku

1 łyżka koncentratu pomidorowego

wędzona szynka/boczek/kiełbasa

Fasolę włożyć do wysokiego garnka, zalać wodą i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Odlać "odmoczoną" wodę i nalać świeżą. Fasolkę zagotować w bulionie z kostek rosołowych. Później zaciągnąć mąką, uważając by nie zrobiły się grudki. Dodać 1 łyżkę koncentratu, pokrojonego w na małe kostki pomidora i dokładnie wymieszać. Następnie wycisnąć ząbki czosnku, doprawić solą, pieprzem, oregano do smaku. Na koniec można dodawać wędzoną szynkę, boczek, albo kiełbasę(co kto lubi) zagotować by fasolka naciągnęła mięsem.

Smacznego:)

16:28, niop-niop
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 08 września 2008
Muffinki czekoladowe

Zmodyfikowany przepis Nigelli:)

1 ¾ szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

2 łyżki  kakao

¾ szklanki cukru pudru

¾ szklanki czekoladowych groszków(lub pokrojonej czekolady), plus ¼ szklanki do posypania na wierzchu

1 szklanka mleka

  szklanki plus 2 łyżeczki oleju

1 jajko

1 łyżeczka cukru waniliowego

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych groszków włóż do dużej miski następnie dodaj wszystkie płynne składniki. Wymieszaj składniki razem mikserem, uważając by nie powstaly grudki. Wypełnij masą foremki i posyp pozostałymi groszkami. Piec w temperaturze ok.200 stopni  przez 20 min. lub do czasu, aż muffinki urosną i ściemnieją.

Smacznego:)

 

21:28, niop-niop
Link Komentarze (4) »